Jesus Christ Superstar - Alex Klaasen en Gino Korsèl / by Martijn Gijsbertsen

Alex Klaasen speelt koning Herodes in de rockmusical Jesus Christ Superstar. ‘In drie minuten ga ik van een aardige man naar een folteraar.’

Je zou kunnen zeggen dat Alex Klaasen groot is geworden met Jesus Christ Superstar. Bij hem thuis hadden ze de plaat van de rockmusical, en elk jaar op eerste paasdag kwam die tevoorschijn en luisterde hij samen met zijn ouders en broers naar nummers als I don’t know how to love him en King Herod’s Song. “Ik heb in mijn jeugd de weg naar Pasen heel bewust meegemaakt.”

Tientallen jaren later speelt Klaasen, bekend van zijn eigen theatershows en tv-programma’s als Klokhuis en Kopspijkers, de rol van koning Herodes in de nieuwe versie van Jesus Christ Superstar. Hij staat drie minuten op het toneel, maar binnen die korte tijd gebeurt er een heleboel.

De Romeinse gouverneur Pontius Pilatus verwijst in eerste instantie Jezus door naar Herodes. Die bespot Jezus en daagt hem uit te laten zien dat hij de zoon van God is door even een paar wonderen te verrichten. ‘Bewijs mij dat je goddelijk bent. Verander mijn water in wijn’, zingt Herodes dan.

Een sinistere man

In de filmversie is Herodes een beetje campy. Ivo van Hove, de regisseur van deze nieuwe versie van Jesus Christ Superstar, maakte er een sinistere man van. “Ivo wilde dat ik begon als een aardige, geïnteresseerde Herodes. ‘Zo Jezus, fijn dat je er bent. Ik hoor dat je koning bent.’ Als Jezus dan niet reageert, volgt de omslag. In die drie minuten dat ik op het toneel sta, verander ik van een aardige man in een folteraar.

“Ik doe een zak over zijn hoofd, waterboard hem en snij een stuk uit zijn borst. Dat ga ik vanavond in Maastricht, waar we nu spelen, weer doen. Het is een heftige scène. Er is al een keer iemand kotsend de zaal uitgelopen.”

Omdat hij maar heel kort op moet – die drie minuten en heel even aan het begin – zit hij tijdens het grootste deel van de voorstelling in de kleedkamer. “Ik heb er kantoortijd van gemaakt. Als de anderen spelen, schrijf ik aan een eigen, nieuw project. Verder leek het me gewoon leuk om weer eens in zo’n grote musical te zitten, maar dan niet met de druk van een echte hoofdrol. In die zin kwam de rol van Herodes in Jesus Christ Superstar perfect uit.”

Katholieke jeugd

Alex Klaasen groeide op in een katholiek Brabants gezin. Hij deed eerste communie en ontving ook het vormsel, maar op zijn zestiende was het voorbij met het geloof. “Ik zei tegen mijn ouders: ik ga niet meer mee naar de kerk. Sindsdien ben ik er niet meer geweest. Mijn vader vond dat wel lastig. Hij kwam zelf uit een zeer katholieke familie en voelde de verplichting het geloof aan zijn kinderen door te geven.”

Zijn vader is inmiddels overleden en heeft zijn zoon niet meer zien spelen in Jesus Christ Superstar. “Dat vind ik echt jammer. Mijn moeder was bij de première. Ze was een twintiger toen de musical voor het eerst uitkwam en vond het geweldig om mij in deze rol te zien. Voor haar is het ook jeugdsentiment.”

Een verhaal over rare machthebbers

Toen Klaasen als voorbereiding voor zijn rol de film Jesus Christ Superstar weer zag, viel hem op hoe actueel die nog altijd is. “Het is een verhaal over rare machthebbers en een beweging die in opstand komt en daarmee en een grote groep mensen beïnvloedt.

“Natuurlijk gaat Jesus Christ Superstar ook over polarisatie. Daar loopt de huidige tijd van over. Dat maakt deze musical zo sterk: iedereen kan zich er in blijven herkennen. Daarnaast is het verhaal ook heel ontroerend: Jezus die zichzelf offert voor de hele mensheid.”

Of hij zelf nog iets belangrijks heeft geleerd van dat nu al maanden lang figureren in het lijdensverhaal van Jezus? “Het is toch vooral een mooie rol. De les voor mij is dat het goed is om af en toe iets te doen wat niet zoveel verantwoordelijkheid met zich meebrengt.”


Acteur Gino Korsèl speelt de apostel Petrus in de nieuwe versie van Jesus Christ Superstar. ‘Misschien was Petrus dus een lafaard, maar wel in dienst van Jezus.’

Iets vaker dan normaal denkt Gino Korsèl tegenwoordig terug aan zijn tijd op de christelijke basisschool De Gantel in Den Haag. Hij komt weliswaar uit een niet-gelovig gezin, maar op die school aan de Laan van Wateringse Veld hoorde hij voor het eerst over Jezus en Petrus. “Dat Petrus belangrijker was dan de andere apostelen, heb ik altijd onthouden.”

Nu speelt Korsèl de rol van Petrus in de nieuwe versie van de rockmusical Jesus Christ Superstar onder regie van de Vlaamse regisseur Ivo van Hove. “Het verhaal is in deze versie zo realistisch gemaakt, dat ik na de eerste doorloop van de voorstelling echt aangeslagen was. Ik had het gevoel dat we met de hele groep iemand vermoord hadden, namelijk Jezus. Dat voelt nu we de voorstelling spelen nog steeds zo: door de muziek, door het feit dat we in een kaal decor spelen en we ons letterlijk nergens achter kunnen verschuilen.”

Best een lastige rol

Gino Korsèl (24) had eerder rollen in grote musicalproducties als Aladdin en Grease en werd gevraagd om auditie te doen voor Petrus. Hij had de rol gelijk te pakken. Het is best een lastige rol, vertelt Korsèl. “Dat komt door een switch die ik in deze rol moet maken. Ik doe als Petrus alles om bij Jezus te blijven, verraad hem en heb gelijk spijt. Met Maria Magdalena zing ik dan: ‘Konden we het maar overdoen.’ Dat is nog allemaal logisch, in zekere zin.”

“Maar daarna leg ik vanwege de enscenering mijn rol als Petrus neer en word deel van de massa die hem wil laten kruisigen. Tot het einde ben ik erbij en kijk ik toe. Van goede vriend en vertrouweling naar deel zijn van een vijandige menigte is een lastige overgang. Maar volgens mij red ik me goed.”

Petrus is de eerste onder de leerlingen, maar verloochent Jezus drie keer: “Jij was bij de man die ze hebben meegenomen, ik herken je gezicht”, zingt iemand hem toe in Jesus Christ Superstar. “Je hebt de verkeerde man, dame, ik ken hem niet”, is Petrus’ antwoord. Om Jezus vervolgens nog twee keer te verloochenen.

Een lafaard in dienst van Jezus

Of Petrus een lafaard is? Korsèl aarzelt even. Hij wil eerst wat uitleggen. “Jezus heeft vooraf tegen Petrus gezegd, jij gaat me verloochenen. Op het moment dat Jezus dat tegen hem zegt, wil Petrus daar niks van weten. Hij gelooft het niet en denkt: ‘Hoe durft hij dat over mij te zeggen, want ik ben zo’n trouwe leerling’. En op het moment dat hij Jezus dan inderdaad verraadt, is het een onbewuste keuze van zijn eigen ego. Pas daarna wordt hij zich bewust van wat hij heeft gedaan en ziet hij de gevolgen van zijn verraad. Petrus wordt weliswaar niet opgepakt, maar voelt zich wel schuldig.”

Jezus heeft het allemaal voorspeld, benadrukt Korsèl. “Misschien speelt Petrus ook maar de rol die hij moest spelen in een verhaal dat al vaststond. Jezus had hem in feite al vergeven. Misschien was Petrus dus een lafaard, maar wel in dienst van Jezus.”

Iemand die afwijkt van de norm

Ze hebben de voorstelling net een week in Emmen gespeeld, voor het eerst weg uit Amsterdam waar dit avontuur voor Korsèl in november met de repetities begon. Ook in Emmen sloeg volgens hem het verhaal weer enorm aan. “Voor mij is Jesus Christ Superstar het verhaal van een groep mensen vol idealen, van wie Jezus de natuurlijke leider is. Eigenlijk kijkt hij net anders naar de dingen dan de anderen binnen de groep. Hij probeert hen daarin mee te nemen. Deze musical laat zien hoe snel een groep zich tegen iemand keert die afwijkt van de norm.”

“Het is al vaker gezegd: Jesus Christ Superstar is tijdloos en daarom actueel. Kijk maar naar de huidige tijd, hoe snel mensen je leuk vinden en hoe ze je vervolgens weer net zo snel laten vallen.”

Ook voor Korsèl blijft spelen in deze musical een avontuur vol met wijze lessen. “Ik kijk nu kritischer naar mijn eigen rol in groepen. In die zin houdt Jesus Christ Superstar me echt een spiegel voor.”

Interviews: Stijn Fens