Wat zie ik? - Edsilia Rombley

‘Met het kind in mezelf zit het wel goed’

Zangeres en presentatrice Edsilia Rombley (46) worstelt soms met haar gewicht en heeft wel eens een slechte dag, maar in basis is ze vooral tevreden over zichzelf. ‘Ik ben erg van de positiviteit, zo kijk ik ook naar mezelf.’

Wat zie je?

“Op de foto hierboven zie ik een zelfstandige vrouw, iets wat ik te danken heb aan mijn moeder. Zij heeft drie kinderen in haar eentje opgevoed en ze dééd dat gewoon. Wij, mijn broer, mijn zus en ik, zorgden een ­beetje voor elkaar. Dat we soms alleen op pad moesten, vond ik normaal. We deelden ook mee in mijn moeders zelfverzekerdheid. Misschien had ze het weleens zwaar, maar ik voelde vooral haar kracht.”

Op deze foto kijk je zwoel.

“Toen we deze foto’s maakten, dacht ik na over de kanten van mezelf die ik het sterkste voel. Daar hoort deze blik zeker bij; ­iemand die zich thuis voelt in haar vrouw-zijn. Natuurlijk worstel ik soms met mijn gewicht en heb ik betere en slechtere dagen, maar in basis ben ik tevreden met mezelf. Ik ben een romantica, ik geloof in affectie tonen, elkaar af en toe aanraken of een knuffel geven. Dat is een gevoel in jezelf dat je warm moet houden.”

Heb je als bekende Nederlander nooit last gehad van mensen die minder aardig waren?

“Gelukkig heb ik dat niet heel veel. Ik deel veel positieve dingen, dus krijg veel positiviteit terug. Dat is ook wel mijn ding, positivity, zo kijk ik ook naar mezelf. Maar er zullen altijd mensen zijn die niet aardig zijn, vooral op social media. Ik denk dan: die mensen kennen me helemaal niet. Ik probeer me er niet druk om te maken. Ik hoef niet door iedereen leuk gevonden te worden, dat kan ook niet. Maar als publiek figuur ben je wel wat kwetsbaarder.”

Terwijl je al jong in de aandacht stond door het winnen van de Soundmixshow.

“Misschien voel ik me daarom ook het meeste thuis bij een groot publiek. Ik geniet van het entertainen van mensen, het zingen, de energie die het geeft. Dan kan ik het meeste mezelf zijn. Het presenteren van een show vind ik ook leuk, alleen veel spannender. Maar ik wil daar zeker in blijven groeien.”

En de foto hierboven, wat zie ik daar?

“Dat is mijn goofy kant. Het kind in de mens zit wel goed bij mij, zal ik maar zeggen. Ik kan ergens enorm enthousiast op reageren, dan sta ik echt te juichen. Ik kan me voorstellen dat mensen soms denken: zo, díe is blij. Maar zo ben ik gewoon. Lachen is goed voor je. Echt waar. Als mensen daar zuur over doen, zou ik ze vooral willen aanraden: lach meer.”

Je lacht naar de wereld.

“Dat is niet naïef, ik zie heus wel dat er van alles aan de hand is, maar ik heb dus geleerd dat ernst en plezier naast elkaar mogen bestaan. Lachen kan ons helpen. Voor mij voelt dat ook gewoon beter, ik heb een paar vrienden met wie ik hard kan lachen en daar kan ik daarna dan weer een hele tijd op teren.”

Heb je dit altijd al gewild?

“Ik wilde altijd al entertainer worden. Ik observeerde mensen, mijn moeder of mijn familie, en dan maakte ik toneelstukjes over ze en trad ermee op tijdens familiefeestjes. Daar hadden we er veel van, met veel muziek, veel eten ook. Dat gevoel van joy is er altijd geweest.”

Je deelt je ‘joy’.

“Laten we liever voor elkaar zijn, dat zou echt helpen. Als kleuter voelde ik dat al zo, en op de middelbare school ook. Als ik dan jarig was, riep ik: ‘Ik ben jarig, ik wil van iedereen een knuffel!’ En dan liep ik ook naar die stille jongen achter in de klas om hem even te knuffelen. Niemand buitensluiten, dat is mijn doel. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.”

Edsilia Rombley (1978) maakt samen met Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis en Candy Dulfer deel uit van de Ladies of Soul, die binnenkort op tournee gaan. Ook speelt ze mee in de kinderfilm Het Feest van Tante Rita 2 – De Chocobom, die in juli verschijnt.

Interview: Jowi Schmitz