Stukslaan van de computers
Het ingewikkelde proces van goud winnen ziet ze als een performance. Dat begint met het stukslaan van de computers. In filmpjes is te zien hoe ze, gekleed in het zwart, zonnebril op, met een hamer de apparaten te lijf gaat. Daar komt haar gevaarlijke kant om de hoek kijken. Ook in het Stedelijk zal ze eenmalig, bij de opening van de tentoonstelling, zo’n performance doen. De brokstukken van deze uitbarsting zullen te zien zijn voor alle bezoekers. Ze wordt bij het stukslaan van de computeronderdelen geholpen door haar broer en een buurman uit Bihac, de plaats in Bosnië waar ze geboren werd en waar haar familie woont.
Daar leerde Selman van kleins af aan over de waarde van afval, haar vader zat in de schroothandel. Hergebruik is een belangrijk thema in haar werk. In het Stedelijk staan een paar afgedankte afvalgrijpers die ze heeft omgedraaid waardoor het net grote, bewegende bloemen zijn. Selman groeide op in een gezin met vijf kinderen, maar ze voelt zich onderdeel van de veel grotere Roma-gemeenschap – ook neven noemt ze broer. De buitenwereld was vijandig. “Roma-mensen worden overal gediscrimineerd.”
Als meisje werd ze in haar eigen kring niet serieus genomen. “Ik was een getalenteerd kind, ik begon heel jong met tekenen en schilderen. Twee broers-neven die ook goed konden schilderen werden veel meer aangemoedigd, omdat ze jongens zijn. Er was een lerares op de lagere school die iets in mij zag en ze moedigde me aan kunst te maken. Dat was heel belangrijk. Mijn vader en andere mannen lachten om mij. Het is een patriarchale samenleving.” Selmans vader zag overigens wel brood in haar talent. “Hij verkocht mijn werk. Ik schilderde kopieën van Rembrandt, Kahlo en Degas. En ook landschappen.”
Zelfvertrouwen kreeg ze van haar moeder. “Zij is een sterke persoonlijkheid, ook al ging ze nooit naar school en kan ze niet lezen of schrijven. Ze had nooit een kindertijd, ze was een kindbruid en werd op heel jonge leeftijd moeder. Ik zie haar meer als vriendin of zus. Moederschap was voor haar geen keuze, het werd haar opgedrongen. Als ik naar de Roma had geluisterd, zou ik nu ook kinderen hebben. Als ik zou luisteren naar niet-Roma dan was ik schoonmaakster in Duitsland. Maar ik luisterde naar mezelf en mijn moeder steunde mij.”